Miesięcznik BIZNES.meble.pl sierpień 2024
46 TEMAT SPECJALNY • HORECA BIZNES.MEBLE.PL | SIERPIEŃ 2024 I nspektor hotelowy nie należy do często spotykanych zawodów, jed- nak wiele wskazuje, że musi to być niezmiernie interesujące zajęcie. Od kiedy jest Pan inspektorem hotelowym i na czym polega ten zawód? Jestem wykształconym hotelarzem z doświadczeniem zawodowym zdobytym dzięki pracy w renomowanych hotelach międzynarodowych marek, w Polsce i za granicą. Przyszedł jednak moment, w któ- rym szukałem nieco innego pomysłu na siebie, chcąc pozostać w branży, i tak zro- dził się Inspektor Hotelowy. Edukuję i in- spiruję hotelarzy oraz personel hotelowy, jak kreować pozytywne doświadczenia go- ści, tzw. Guest Experience. Moje usługi obejmują doradztwo w przygotowaniu butikowych obiektów do otwarcia, audyty jakości usług i ob- sługi oraz szkolenia dedykowane perso- nelowi hotelowemu i menedżerom w za- kresie zarządzania jakością usług. Celem moich szkoleń jest budowanie świado- mości istotnej roli, jaką odgrywa perso- nel hotelowy podczas pobytu gości i jaki ma wpływ na podejmowane przez nich decyzje zakupowe. W swojej działalności zawodowej nie ograniczam się jednak do branży hotelarskiej, gdyż moja wiedza jest uniwersalna i przydatna dla innych firm świadczących usługi premium. Wiele osób, które trafiły na mojego bloga enjoyyourstay.pl i obserwują mnie na Instagramie @inspektor_hotelowy, gdzie relacjonuję swoje podróże i pobyty w znakomitych hotelach, jest przekona- nych, że moja praca to tylko wyjazdy i re- cenzowanie hoteli. Tak naprawdę jest to dla mnie nieustająca droga samorozwoju i poszerzania horyzontów oraz z pewno- ścią niezwykła przygoda. Czy liczył Pan, ile hoteli już Pan odwie- dził w swoim życiu? Dużo (śmiech). Nie prowadzę dokład- nych statystyk, ale śmiało mogę zało- żyć, że jest to średnio 100 obiektów rocz- nie. Moja praca i styl życia nastawiony na zwiedzanie świata powodują, że jestem niemal non stop w podróży. Jak Pan, na podstawie własnych obser- wacji, ocenia polską branżę hotelar- ską? Jakie są wciąż popełniane grzechy, a gdzie widać poprawę? Mamy naprawdę znakomitą bazę hote- lową w każdym segmencie pod względem standardu produktu. Do Polski wchodzą nowe marki hotelowe. Branża powinna się jednak otwierać na rozwiązania technolo- giczne, które usprawniają procesy obsługi gości i sprzedaż usług dodatkowych oraz odciążą personel od monotonnych czyn- ności, choćby rejestracyjnych w recepcji. Hotelarstwo oparte jest na ludziach, rela- cjach między gośćmi a personelem. Czyn- nik ludzki uważam za kluczowy. Bez tego nie ma gościnności, która jest istotnym elementem profesjonalnej usługi hotelo- wej. Powtarzam od dawna, że nie ma pozy- tywnych doświadczeń gości bez pozytyw- nych doświadczeń personelu w miejscu pracy. I tutaj wciąż widzę wiele do zrobie- nia. Pracownik musi być bardziej docenia- ny, nie tylko finansowo. Jaka jest pierwsza rzecz, na którą kie- ruje Pan wzrok po wejściu do hotelu? Zanim dojdę do lady recepcyjnej i na- wiążę kontakt z personelem, najpierw od- bieram wnętrze zmysłami – ogólna este- tyka wejścia i lobby, oświetlenie, zapach, muzyka. Staram się wybierać obiekty z charakterem, niezależnie od standardu. Cenię jakość i dbałość o szczegóły. Uwa- żam, że każdy hotel, nieważne, ile ma gwiazdek, ma szansę zrobić na gościach dobre pierwsze wrażenie. Zostańmy przy temacie lobby hotelo- wego. Czy chętnie Pan tam przesiaduje i jak ocenia pomysły na aranżację tej przestrzeni? Lobby hotelowe przestało już pełnić funkcję poczekalni, miejsca, w którym Rośnie popyt na usługi i produkty Karol Weber, Inspektor Hotelowy, o doświadczeniach związanych z pobytami w hotelach, trendach w aranżacji przestrzeni hotelowych oraz rosnącym popycie na usługi i produkty luksusowe, w tym usługi hotelarskie. ROZMAWIAŁA: ANNA SZYPULSKA luksusowe
RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=