Miesięcznik "BIZNES meble.pl" kwiecień 2021

63 wydarzenia • design biznes.meble.pl | kwiecień 2021 R ozpoczynając przygodę z 20. edy- cją PE-P wszyscy wiedzieliśmy, że nie będzie łatwo. Projektowa- nie w nowych warunkach było dla nas zu- pełnie innym doświadczeniem – obcym, trudnym, ale i ekscytującym. Jako stu- dentka biorąca udział w tej i w jednej z po- przednich edycji PE-P, na początku tego procesu zastanawiałam się, jak pozostać twórczą, kreatywną i wrażliwą na potrze- by innych, będąc zamknięta we własnym mieszkaniu? Jak obserwować zmieniają- cy się świat, kiedy wydaje się, że ten sta- nął w miejscu? Jak być dobrą projektantką w czasach pandemii? Na szczęście nie byłam sama ze swoimi refleksjami i obawami. Mieliśmy je wszyscy: studenci, dydaktycy, partnerzy z branży me- blarskiej. Wspólnie zadawaliśmy pytania, badaliśmy, przyglądaliśmy się innym lu- dziom. Tworzyliśmy bazę wiedzy i inspiracji oraz proponowaliśmy pierwsze rozwiązania projektowe. Pracowaliśmy z myślą o sobie i o wszystkich tych, którzy musieli diame- tralnie zmienić swoje życie: o tych, którzy przenieśli się z dotychczasowych miejsc pracy do domów. O tych, którym brakowa- ło aktywności fizycznej. O tych stęsknio- nych za naturą. O dzieciach, którym przy- szło uczyć się w warunkach domowych. To dla nich powstały nowe funkcjonalości. Nasze pomysły i rozwiązania sprawdza- liśmy w realu! Radziliśmy sobie jak mogli- śmy: korzystaliśmy z zaplecza technicznego Uczelni, budowaliśmy modele w warunkach domowych, tworzyliśmy mikrowarszta- ty w swoich pokojach i angażowaliśmy do pomocy naszych najbliższych (organizacja pracy na 5+!). Na wszystkich etapach na- szej pracy mogliśmy liczyć na wsparcie firm, które wskazywały najbardziej wartościowe pomysły podczas konsultacji online. Takiej edycji jeszcze nie było! Jak doświadczenia związane z projektowaniem w czasach pandemii wyglądają z perpektywy studentów? 20. PE-P studenckim okiem p a t r o n a t TEKST: Karina Kaczkowska Nieodłączną częścią tego procesu były stosy naczyń obok naszych laptopów. Po- dróże z pokoju do kuchni, sporydyczne wy- cieczki do paczkomatu, by odebrać mate- riały do prototypów. Praca na podłodze, w łóżku, w kuchni, podczas gotowania obia- du, na tarasie, na balkonie, w ogrodzie. W tle nieustannie towarzyszyły nam od- głosy spotkań, które odbywały się gdzieś za ścianą. Często zmagaliśmy się z problema- mi technicznymi, niewygodnymi miejsca- mi pracy i oczami bolącymi od komputerów. Ale także świętowaliśmy! Nawet najmniej- sze sukcesy celebrowaliśmy ze szczególną przyjemnością. Choć pory dnia często się rozmywały, to tempo naszej pracy wyzna- czała jedna data: Obrady Jury, kiedy to nasi partnerzy wybrali projekty do prototypowa- nia w warunkach produkcyjnych. Mampoczucie, że doświadczenie projek- towania w tych trudnych okolicznościach nie tylko przygotowało mnie i moich kole- gów do przyszłej pracy zawodowej, ale także uświadomiło nam, jak ważne jest projekto- wanie zorientowane na użytkownika i jego realne potrzeby. Nauczyliśmy się także, że jako projektanci mamy wpływ na to, jak bę- dzie wyglądała nasza przyszłość po pande- mii. Życzymy sobie, aby było w niej miejsce na nasze projekty: minimalistyczne, funk- cjonalne i sprawiające ludziom radość. q Autorka jest studentką I roku, studia magisterskie, projektowanie mebla, Wydział Architektury i Wzornictwa UAP. Praca nad organizerem. Organizer. Materiały firmy Egger, partnera 20. edycji PE-P.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=