"PRZEWODNIK ARCHITEKTA" 21/22

148 przewodnik architekta • kuchenna rewolucja obecnie w kilku różnych wymiarach. Dobrym przykładem są cargo i systemy szuflad „Slim Box” i „Comfort Box”. Do wyboru mamy wie- le różnych szerokości i wysokości. Mało tego, w przypadku szuflad dopasować do swo- ich potrzeb możemy też głębokość systemu – w ofercie Rejs znaleźć można prowadnice o długościach od 270 do 550 mm – powie- dział ekspert firmy Rejs. Przemyślane rozwiązania, dzięki któ- rym można funkcjonalnie zorganizować kuchenną strefę przechowywania, a na- wet zaprojektować domową spiżarnię oferuje firma Häfele. Komfort użytkowa- nia kuchni podnosi wykorzystanie szu- flad w dolnych szafkach – obecnie moż- na trzymać w nich nawet duże i ciężkie przedmioty, np. szuflady „Matrix” mają udźwig do 70 kg. Do aranżacji szuflad do- skonale sprawdzają się wkłady na sztuć- ce „Ninka Cuisio” z blokami na noże czy miejscem na słoiczki z przyprawami: dzię- ki nim wszystkie przechowywane rzeczy będą miały swoje miejsce i łatwiej będzie zadbać o porządek. Przy projektowaniu strefy zapasów uwagę przykuwa wysokie cargo „Sige 230i” z 12 płytszymi koszami lub „Sige 253i” z 5 koszami o głębokości 44 cm i udźwigiem 80 kg. Jeśli w projekcie kuchni nie ma miejsca na wysokie szafki, to warto wykorzystać cargo podblatowe – wszystkie od Häfele mają pełen wysuw i zintegrowany hamulec. Jak zaznaczają eksperci Häfele, ciekawym produktem jest cargo „Sige 007i” z pojemnikiem do prze- chowywania pieczywa. q W kuchni miejsca nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza jeśli gotujemy dla całej rodziny. Jedno z miejsc, które zwykle umyka naszej uwadze, znajduje się pod blatem, w strefie przechowywania. Dlatego warto się tam przy planowaniu kuchni schylić, i przemyśleć, jak zagospodarować tę przestrzeń, aby wykorzystać ją całkowicie. A nita Ł opatka , dział marketingu P eka . ← ← Praktyczne półki „Exten- do” z oferty firmy Peka rewelacyjnie sprawdzą się w strefie przechowywania. Zastępują tradycyjne półki, dzięki czemu można efektywnie wykorzy- stać wnętrze szafek. Wysuwane półki ułatwiają codzienną pracę, zapew- niając doskonały przegląd zawartości. Wystarczy jeden delikatny ruch, aby je wysunąć. Doskonale sprawdzą się w szafkach podblatowych z frontem na zawiasie. Przy ich użyciu można również zyskać dodatkowy poziom w szafce, gdzie front jest montowany do dolnego kosza lub szuflady. Półki zostały skonstruowane z zachowaniem wysokiej sztywności, co zapewnia dużą wytrzymałość i solid- ność. Dno zabezpieczone jest idealnie dopasowaną matą antypoślizgową, któ- ra zapobiega przesuwaniu się przedmiotów podczas wysuwania i wsuwania. ← ← System „Corner Optima” firmy Rejs pozwala w pełni wy- korzystać przestrzeń dolnej szafki narożnej w kuchni. Składa się z dwóch, wysuwa- nych niezależnie od siebie, odpowiednio wyprofilowanych półek zbudowanych z wysokiej klasy płyty meblowej. Zastosowanie niewy- sokich, drucianych relingów umożliwia przechowywanie większej liczby produktów, a jedno- cześnie zabezpiecza je przed upadkiem. Półki wysuwamy w dwóch sekwen- cjach, za pomocą płynnego, falistego ruchu. Dostępny w bieli lub antracycie. Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy Rejs: Przywykło się sądzić, że kluczem do ergonomii w kuchni jest ustawienie urządzeń AGD i stref roboczych. To oczywiście prawda, tyle, że nie cała. Równie ważne są bowiem… liczby. To w nich kryje się komfort. Znaczenie ma m.in . odległości między sprzętami, wysokość blatu roboczego, głębokość szafek… I nie chodzi tu o konkretne wartości, ale ich dopasowanie do użytkowników. Jeśli wybieramy meble gotowe, możliwości mody- fikacji, a przez to i dostosowania zabudowy jest mniej. Zazwyczaj musimy bowiem wybierać z palety goto- wych szafek o standardowych wymiarach. Znacznie większe pole manewru oferują meble tworzone na zamówienie.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTEwNTc3Nw==