Księga Trendów 2020

M a g d a l e n a G e n d ź w i ł ł Tłumaczka ustna, blogerka, felietonistka kulinarna. Lubi obserwować ludzi, zaglądać im w talerze i karmić, także dobr ym słowem. Uwielbia Danię i duński design. w w w . c r u s t a n d d u s t . p l K ilka lat temu skandynawscy szefowie kuchni podpisali Ma- nifest Nowej Kuchni Nordyckiej. Jego założenia były proste, a jednak rewolucyjne – powrót do korzeni i próba odtwo- rzenia tradycyjnych smaków, chęć korzystania ze składników produkowanych w najbliższej okolicy, wprowadzanie do menu dań odzwierciedlających zmieniające się pory roku. Manifest podpisany w Kopenhadze wywarł ogromny wpływ nie tylko na sposób przy- gotowania dań w gwiazdkowych restauracjach Michelin, ale także w naszych domach. W Polsce pojawia się coraz więcej wyjątkowych restauracji ser- wujących nowe interpretacje tradycyjnych polskich dań: możemy spróbować zupy z raków, pieczonych kapłonów, a na deser rozko- szować się leguminą. Nie są to jednak dania odtworzone ze sta- rych książek, ale ich nowe interpretacje, wykorzystujące najnowsze techniki kulinarne i lokalne produkty najwyżej jakości. Dzisiaj goście w restauracjach śmiało rozmawiają z kelnerami, dopytują o konkret- ne ingrediencje i nazwiska producentów, chcą wiedzieć nie tylko, ile kosztuje ich danie, ale co jest w jego składzie i skąd pochodzi. Trend lokalności i sezonowości przeniósł się też do domowych kuchni. Wystarczy przejść się do dużego supermarketu, żeby prze- konać się, jak zdjęcia dostawców, rolników, hodowców wpływają na zaufanie do produktu. Kuchnia jest też miejscem, w którym naj- lepiej widać współczesne zmiany społeczne. Osoby chcące świado- mie dbać o zdrowie przestrzegają zbilansowanej diety. Jedni sami planują i przygotowują posiłki, często są członkami kooperatywy spożywczej i korzystają z owoców pracy jednego rolnika. Inni na co dzień polegają na usługach firm dostarczających pod drzwi gotowe zestawy dań na cały dzień. Co ciekawe, Polska jest jedynym rynkiem na świecie, na którym trend diet pudełkowych jest tak silny. Coraz częściej w domowych kuchniach próbujemy odzyskać kontrolę nie tylko nad dietą, ale też samymi składnikami. Nadal statystycznie kupujemy niewiele produktów ekologicznych. Coraz częściej jednak staramy się dobrze wykorzystać to, co już mamy i nie marnować żywności. Popularny dzisiaj trend „zero waste” dla niektórych jest niejako powrotem do myślenia w stylu mam i babć, które mając ograniczone zasoby (reglamentacja żywności w PRL) wykorzystywały wszystko. Jednak dzisiejsze wykorzystywanie wszystkiego ma nieco inny, bardziej egzotyczny smak. Coraz częściej podróżujemy, a Internet daje nam dostęp do inspiracji kulinarnych z całego świata. Dlatego nowa polska kuchnia wykorzystuje to, co lokalne i sezonowe, doprawiając to odrobiną curry, sosu sojowego i mleka kokosowego. Zmiany na talerzu Fot. Maciej Stankiewicz

RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=